PÍSEK – VEPŘOVÉ HODY
Vepřové hody zcela neodmyslitelně patří k české kuchyni v období masopustu a času zabijaček. Všichni milovníci zabijačkových specialit si přijdou na své.
Jedná se o typicky českou záležitost. V dřívějších dobách byl poměrně velký nedostatek potravin s plnohodnotnými bílkovinami. Využití a zpracování všech částí vepře dosáhlo dokonalosti, a právě výrobky z prasete tyto bílkoviny lidem poskytovaly. V dnešní době si vepřové hody zachovaly svůj půvab pouze na vesnicích s klasicky českou kuchyní a typicky českými výrobky.
V úterý 28. ledna jsme pro naše klienty připravili v rámci domova odpoledne s harmonikou a ochutnávkou již zmíněných specialit. Podávala se kroupová polévka, jitrničky, jelítka, ovar a tlačenka s čerstvě nastrouhaným křenem. Nechybělo ale ani prasátko v podobě masky, které rejdilo sálem. Na vše dohlížel pan řezník. Mastné pusy a úsměv na tvářích hovořily za vše.